Έχω βαρεθεί να πηγαίνω σε σκυλιά που έχουν << περάσει βασική υπακοή >> αλλά έχουν κάποια θεματάκια κατά τους κηδεμόνες τους και χρειάζονται λίγη βοήθεια, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολλά προβλήματα , φοβίες, κακή κοινωνικοποίηση , έλλειψη επικοινωνίας , μη εμπιστοσύνη - γιατί ο εκπαιδευτής τους δεν ασχολήθηκε με τίποτα από αυτά πάρα μόνο με το κάτσε, κάτω, έλα, μείνε, άστο κτλ -

Tελικά αυτό που χρειάζεται ο σκύλος μου είναι εκπαίδευση βασικής υπακοής

Λες και ο σκύλος δεν έχει συναισθήματα , δεν έχει ανάγκες και ούτε χρειάζεται κάποιον να τον αγαπάει φροντίζοντας παράλληλα να είναι ασφαλής και να του παρέχει όλα αυτά που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος .

Είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης η δημιουργία πειθήνιων πλασμάτων που κάνουν ότι τους πούμε εμείς γιατί όπως και να το κάνουμε είμαστε ανώτερο είδος και πρέπει όλα τα ζώα να υπάρχουν για την δική μας ευχαρίστηση ?

Μήπως χρειάζεται περισσότερη ελευθερία ? Ελευθερία να κάνει λάθη ?

Ελευθερία να τρέξει να μυρίσει να σκάψει να γαβγίσει ?

Η πρέπει να γαβγίζει όταν του λέμε .Να κοιμάται όταν του λέμε , όπου του λέμε κ όπως του λέμε. Να τρώει όποτε θέλουμε εμείς, όσες φορές θέλουμε εμείς. Να βγαίνει όταν έχουμε όρεξη και να περπατάει όπως θελουμε εμείς από την μεριά που θέλουμε εμείς κολλητά δίπλα στο πόδι μας να χαιρετάει όποια σκυλιά και ανθρώπους θέλουμε εμείς ? Γιατί στο κάτω κάτω είπαμε είμαστε ανώτερο είδος …

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της εκπαίδευσης ? Η δημιουργία πειθήνιων και καταρρακωμένων ψυχικά πλασμάτων ?

Μήπως αν μεγαλώσει σε ένα προστατευτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον με σωστή καθοδήγηση δεν τον δω να γαβγίζει σε ότι περνάει? Δεν γκρεμίζει το σπίτι με την ενέργεια του ? Δεν ξεσηκώνει την γειτονιά την από τη στιγμή που θα μείνει μονος του με τα γαβγίσματα και τα κλάματα ? Μήπως δεν θα είναι η βόλτα με το λουρί αγώνας δύναμης ?

Μήπως αν μεγαλώσει με αυτό τον τρόπο φτάσουμε σε ένα σημείο να επικοινωνούμε με τα μάτια χωρίς διαταγές και απειλές?

Μήπως αν καλυφθούν οι ανάγκες του δεν έχει τόσο σημασία η βασική υπακοή ?

Δεν ξέρω, απλά διερωτώμαι .

Δεν έχω συναντήσει ποτέ σκύλο πάντως που να έχει μεγαλώσει με αγάπη σεβασμό καθοδήγηση κ ευγενική οριοθέτηση που να έχει προβλήματα συμπεριφοράς.

Το αντίθετο μάλιστα ,βλέπω συνέχεια σκυλιά με προβλήματα συμπεριφοράς που έχουν περάσει <<βασική υπακοή >> και που αν αλλάξουμε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε , τα σεβαστούμε και καλύψουμε τις βασικές ανάγκες τους μεταλλάσσονται .

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιες είναι οι βασικές τους ανάγκες, είμαστε κολλημένοι στην απαρχαιωμένη μη έγκυρη άποψη ότι ο σκύλος είναι απογόνους του κακού και άγριου λύκου ( που ούτε αυτό έχει καμία βάση , οι λύκοι μίας αγέλης είναι τα μέλη μια οικογένειας που είναι πολύ στοργικοί μεταξύ τους ) που πρέπει να του δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό .

Οι σκύλοι που έχουν μεγαλώσει με κατανόηση και αγάπη είναι ήρεμοι , είναι πλήρεις , είναι χαρούμενοι . Η χαρά της ζωής, που μπορούμε να τους πάρουμε παντού μαζί χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα σε εμάς και στους συνανθρώπου μας.

Μήπως τελικά αντί να συγκεντρωνόμαστε στην βασική υπακοή να δώσουμε περισσότερο βάρος στο να μάθουμε τι πραγματικά είναι αυτό το υπέροχο ζώο ? Πως επικοινωνεί ? Τι ανάγκες έχει ?

Tελικά αυτό που χρειάζεται ο σκύλος μου είναι εκπαίδευση βασικής υπακοής

Αυτό που χρειάζεται ένας νέος σκυλο γονιός είναι σωστή καθοδήγηση από την πρώτη στιγμή που παίρνει το κουτάβι στο σπίτι . Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε αυτή την ηλικία και που δεν γίνονται ποτέ με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σωρό προβλήματα στην μετέπειτα κοινή ζωή μας .

Αναφέρω μερικά μόνο:

  • Δεν μπορούμε να πάμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο
  • Δεν μπορούμε να κάνουμε τον σκύλο μας μπάνιο
  • Δεν μπορούμε να τον χτενίσουμε , να τον καθαρίσουμε
  • Να του καθαρίσουμε τα αυτιά ,
  • Να του κόψουμε τα νύχια
  • Να του βάλουμε σταγόνες αν χρειαστεί στα μάτια ή στα αυτιά .
  • Δεν μπορεί να έρθει κόσμος στο σπίτι
  • Δεν μπορεί να συνυπάρξει με άλλα σκυλιά
  • Δεν μπαίνει στο αυτοκίνητο
  • Προστατεύει το φαί του

Και πολλά πολλά άλλα , αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται και μπορούν εύκολα να αποφευχθούν αν παράλληλα με την <<βασική υπακοή>> δώσουμε την ίδια βάση σε όλους τους τομείς .

Αν έχω καλή σχέση με τον σκύλο μου η <<βασική υπακοή >> είναι παιχνιδάκι και είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε και μόνοι μας χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού .

Αν περιμένουμε να πάει το κουταβάκι 6 μηνών για να ξεκινήσουμε εκπαίδευση έχουμε χάσει όλο το παιχνίδι . Συνήθως αυτές είναι οδηγίες << εκπαιδευτών >> που ασκούν πολύ πίεση και βία στον σκύλο ( είτε σωματική , είτε λεκτική )και περιμένουν να πάει το σκυλάκι μας 6 μηνών για να αντέξει την πίεση…

Tελικά αυτό που χρειάζεται ο σκύλος μου είναι εκπαίδευση βασικής υπακοής

Οι πρώτες εμπειρίες είναι που πλάθουν τον χαρακτήρα του σκύλου μας και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σωστή καθοδήγηση από την πρώτη κιόλας στιγμή .

Αφιερώστε χρόνο να γνωρίσετε τον σκύλος σας . Να σας μάθει και να τον μάθετε . Αυτό είναι η εκπαίδευση, η δημιουργία δεσμού και επικοινωνίας . Δεν επιβάλλεται ο δεσμός και η σχέση . Και αν δεν έχετε χρόνο και θέλετε μια γρήγορη λύση είτε για την διαπαιδαγώγηση του σκύλου είτε για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς ( που πάντα εμείς τους τα δημιουργούμε ) τότε λυπάμαι αλλά δεν κάνετε για σκύλο .

 

Alexandros Paraschis
Guide Dog Mobility Instructor
SDC Service Dog Coach
CPDT-KA DogTrainer
CBCC-KA Behaviour Consultant
Founder of Fit With Your Dog
Dog Friendly Academy for Dog Trainers